Collegiale feedback

 

Trainingsacteurs werken veelal alleen, doen zo goed mogelijk wat er van ze gevraagd wordt en krijgen op z’n best feedback op hun bijdrage van een trainer of van een enkele deelnemer. En dan nog veelal terloops en informeel.

Als opleidingsprofessionals weten we als geen ander hoe belangrijk feedback is bij het leren en het ontwikkelen en bij het ‘scherp houden van de zaag’. Soms oefenen we ons vak al jarenlang uit en doen bepaalde trainingen, casuïstiek en werkvormen al voor de zoveelste keer. Dan ligt het risico op de loer van ingesleten gewoonten die ons zelf niet meer opvallen, routine, automatische piloot, gemakzucht, slordigheid en onverhoopt: zelfgenoegzaamheid. Het zou goed zijn als we ons op dit punt kwetsbaar op durven te stellen en elkaar de maat durven te laten nemen.

De NVvT heeft een poule van ervaren professionals die jou, desgewenst, feedback kunnen geven op jouw ‘performance’ als trainingsacteur. Stuur een filmpje van je bijdrage in een training, coaching of assessment naar het bestuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en we zorgen ervoor dat je vervolgens van een (aantal) collega(‘s) feedback krijgt, schriftelijk of, als dat je voorkeur heeft, mondeling. Doe dat gerust ieder jaar of half jaar. De feedback blijft uiteraard tussen jou en degene die jou de feedback geeft!

In overleg zou het zelfs mogelijk kunnen zijn een collega uit de poule mee te vragen naar een training om je eens ‘live’ aan het werk te zien. Zorg er dan van tevoren wel voor dat de trainer en de deelnemers geen bezwaar hebben en dat ze geen hinder ondervinden van het observeren door een collega.

De collega’s trainingsacteurs die beschikbaar zijn voor collegiale feedback zijn: Harry Muller, Ella Veldman, Johann Glaubitz; Christien Sepers, Judith Schut, Wendy Riksen en Laurent Chamuleau.