DISC
DISC workshop NvVT
Trainer Corrie van Nieuwkerk gaf een inspirerende en interactieve Zoom workshop aan 16 deelnemers.
Disc is een methode om te kunnen aansluiten bij de ander in communicatie. Het is mooi om meerdere gedragsstijlen in te kunnen zetten. De meeste mensen hebben 1 dominante gedragsstijl met een volgende daar dicht tegenaan. Er zijn maar weinig mensen die van alle stijlen een gelijke verdeeldheid hebben.
Hoe meer stijlen je beheerst en herkent bij de ander, des te eenvoudiger kun je met elkaar verbinden en aansluiten. Disc profilering wordt vooral ingezet in de werksfeer.
We begonnen met een leuke kennismakingsoefening via een digitaal whiteboard. Je mocht je naam schrijven daar waar je in Nederland woont. Topografische kennis werd hier ook meteen in meegenomen.
Daarna kregen we een aantal stellingen waarbij je moest aanklikken welke het beste bij jou aansloot. Daar werden later de kleuren van getoond zodat je inzicht kreeg in jouw voorkeursstijl.
Disc is als volgt te onderscheiden:
Extravert Dominant Interactief
Taakgericht ============================== Mensgericht
Introvert Consciëntieus Stabiel
Interessant om te analyseren en horen waar de verschillende stijlen botsen met elkaar in communicatie en benadering van zaken.
We hebben daar ook een oefening mee gedaan in break-out rooms, door elkaar te bevragen.
Wat zijn je goede eigenschappen. In welke werkomgeving leef je op. Waar kun je niet goed tegen? Wat is je valkuil?
Zie voorbeeld voor iemand met groen als dominante kleur:
Via Wordwall hebben we nog een kennis quiz mogen maken met allerlei termen. Die moest je plaatsen bij de verschillende stijlen.
Het laatste gedeelte van de workshop was ook lekker actief: we mochten zelf aan de slag met DISC. In groepjes van drie kregen we aan de hand van voorgeschreven cases een rol toebedeeld; je was trainingsacteur, deelnemer of observant. Allereerst bepaalde je samen welke gedragsstijl het duidelijkst aanwezig was in de casus en wat de tweede gedragsstijl was die ook te zien was. Het was leerzaam én vermakelijk om te zien hoe de gedragsstijl door de acteur werd neergezet en welke dynamiek er in het gesprek ontstond. Na afloop gaf de observant terug wat werd gezien en keken we samen terug op het verloop van het gesprek. Waaruit bleek de stijl? En wat deed de reactie van de deelnemer in deze situatie? Kon er door de trainingsacteur beloond worden en waar en hoe gebeurde dat wel of niet?
Heel leuk om als collega’s met deze materie aan de slag te mogen!
Wendy Riksen ism Hilde v Engelen