Skip to main content

TRAUMATRIGGERS geschreven door Corina Kuiper

Workshop Traumatriggers 9 april 2022

Ik loop het buurthuis in. Binnen zie ik de bakstenen muren, de sanseveria’s in de jaren 70 keramieken bloempotten en de retro borden in de kast. Ook de rieten lectuurmand met hengsel ontbreekt niet. Ik word weer teruggevoerd nar de jaren 70. Deze setting triggert een prettig gevoel van herkenning met herinneringen uit mijn kindertijd.

Yvonne Matser staat al klaar om ons te ontvangen. Ze is trainster in onder andere huiselijk geweld en tevens ervaringsdeskundige op dit gebied.

Met haar bevlogenheid en energie creëert ze al snel een open sfeer waarin dit kwetsbare thema besproken en onderzocht kan worden.

Wat is een trauma eigenlijk?

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden, zoals een ongeval, overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld.

Wat zijn (trauma )triggers.

Het doel van triggers is om ons te helpen te overleven, zo oud mogelijk te worden met zo min mogelijk blauwe plekken.

Yvonne frist nog even op hoe ons brein werkt. Ze vertelt over de functie van het reptielen brein, het zoogdieren brein en het mensenbrein. En tussen alle theorie door vertelt ze op een indrukwekkende manier welk trauma haar is overkomen en wat dat met haar heeft gedaan. Dat bezorgt me regelmatig kippenvel.

Hoe onderscheidt je nu een trigger van een trauma trigger?

Bij een trauma trigger val je terug in de situatie, alsof je het moment bent in het moment van toen.

Je bent het besef van tijd en ruimte helemaal kwijt. Je kunt niet aangeven dat je boos bent of bang en je kunt je op dat moment niet verweren.

Wanneer iemand kan vertellen over het trauma en bijvoorbeeld zegt: ‘dit doet me denken aan het moment dat…. ‘ Dan is diegene niet terug in het trauma. Dan spreek je dus van een trigger.

Iemand die terecht komt in een traumatrigger komt gelukkig zelden voor.

Yvonne geeft verschillende tips voor wat je kunt doen als dat toch gebeurt. Bijvoorbeeld iemand terug breng in het hier en nu door hem contact te laten maken met het lichaam. En we bespreken hoe je een veilige sfeer kan creëren in de training.

Een helpend besef kan zijn dat iemand die een trauma mee heeft gemaakt zijn verhaal soms makkelijker deelt met iemand die niet zo dichtbij staat. Omdat hij diegene niet treft in het dagelijks leven kan het makkelijker zijn om proefballonnetjes op te laten door een deel van het trauma te vertellen en te zien hoe dat ontvangen wordt. Dat kan het makkelijk maken om het verhaal te vertellen aan iemand die dichterbij staat. Het zou kunnen dat je in je werk als trainingsacteur een deelnemer tegen komt die bij jou “de temperatuur komt meten.”

Zorg er dan ook voor dat jij niet meer aanraakt dan je zelf kan en wilt dragen.

Traumatriggers… een onderwerp met lading. Toch wist Yvonne ons lichtvoetig en middels praktische opdrachten en aansprekende voorbeelden door dit thema heen te begeleiden. Dank iedereen voor deze waardevolle dag en de integere sfeer die we met elkaar creëerden.

Kijk en luister tips van collega’s uit de groep:

• In het boekje Dynamisch trainen van Paul Devilee staan o.a. mooie werkvormen die drempelverlagend kunnen werken in het werken met een trainingsacteur.

• Podcast Jurre’s date, waarin hij met een vrouw spreekt die slachtoffer is van huiselijk geweld.

https://open.spotify.com/episode/40k3WH56ZA2Tmr9JjCDUgG? si=Phg_3pjMQlut1f8uLuwc_A&utm_source=whatsapp

Corina Kuiper